Moet een zzp’er in Frankrijk een SIPSI-melding doen of een Carte BTP aanvragen?

Een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) uit Nederland die tijdelijk in Frankrijk werkt, hoeft géén SIPSI-melding te doen en géén Carte BTP aan te vragen. Dit volgt uit de Franse regelgeving: de SIPSI-meldplicht geldt alleen voor werknemers die tijdelijk worden gedetacheerd (zie SIPSI – Franse overheid, en de Carte BTP is verplicht voor werknemers op bouwplaatsen (zie Carte BTP – Franse overheid). Zelfstandige ondernemers vallen buiten deze verplichtingen, mits zij volledig zelfstandig werken, zonder gezag en zonder personeel.

Wat is een SIPSI-melding?

De SIPSI-melding is een digitale aanmeldplicht voor buitenlandse bedrijven die personeel (werknemers) tijdelijk laten werken in Frankrijk. Dit is verplicht op basis van het Franse arbeidswetboek (Code du travail) en geldt alleen voor werknemers. De melding moet gebeuren vóór aanvang van het werk, via het portaal: https://sipsi.travail.gouv.fr

Een zelfstandige werkt niet onder gezag en geldt juridisch niet als ‘gedetacheerde werknemer’. Daarom is een SIPSI-melding niet van toepassing op zzp’ers.

Wat is een Carte BTP?

De Carte BTP is een persoonlijke identiteitskaart voor medewerkers in de bouw- en infrastructuursector. Deze is verplicht voor alle werknemers die fysieke werkzaamheden verrichten op een Franse bouwplaats. De kaart moet worden aangevraagd door de werkgever via: https://www.cartebtp.fr

Maar: ook deze verplichting geldt alleen voor werknemers. Voor zelfstandigen die zelfstandig opereren (zonder personeel, zonder gezagsverhouding) is de Carte BTP niet vereist.

Wat gaat er vaak mis bij werken over de grens met zzp’ers in Frankrijk?

#1. Schijnzelfstandigheid

Let op wanneer je het verkeerd inschat en de zzp’er feitelijk onder gezag werkt (bijvoorbeeld door instructies, werktijden of materiaalgebruik), kan dit leiden tot herkwalificatie als werknemer. De gevolgen zijn fors: als de Franse arbeidsinspectie oordeelt dat er sprake is van een werknemer in plaats van een zelfstandige, wordt de opdrachtgever alsnog als werkgever aangemerkt.

Dat betekent dat er met terugwerkende kracht een SIPSI-melding en Carte BTP aangevraagd hadden moeten worden, dat Franse sociale premies betaald moeten worden, en dat mogelijk ook Franse arbeidsvoorwaarden gelden. Dit kan leiden tot hoge boetes, naheffingen, claims van de werknemer en zelfs strafrechtelijke vervolging bij herhaalde of opzettelijke overtreding.

De Franse inspectie controleert hier actief en streng op, zeker in de bouwsector.

2. Let op bij keten van onderaanneming

Wat in de praktijk regelmatig mis gaat:

Zodra een zelfstandige weer iemand anders inhuurt (bijvoorbeeld een tweede zzp’er), verandert zijn rol van zelfstandige naar ‘opdrachtgever’. In dat geval moet hij wél een SIPSI-melding doen en Carte BTP aanvragen voor die persoon, tenzij die persoon ook aantoonbaar zelfstandig werkt.

Bovendien geldt dan de verplichting om een Frans btw-nummer aan te vragen, bij opdrachten in de bouw.

Praktijkvoorbeeld: Stel: een Nederlandse zzp’er wordt ingehuurd voor een klus bij een winkelketen in Frankrijk. Hij schakelt zelf een tweede zzp’er in voor hulp, zonder dit te melden of contractueel vast te leggen. Tijdens een controle blijkt dat deze tweede persoon werkt zonder SIPSI-melding en zonder Carte BTP. De Franse autoriteiten leggen een boete op aan de hoofdaannemer én beschouwen de eerste zzp’er als werkgever — met terugwerkende kracht.

3. Samenwerking tussen werknemers en zzp'ers op locatie

In de praktijk werken Nederlandse bedrijven in Frankrijk vaak met een gemengde inzet van personeel: eigen werknemers én ingehuurde zzp’ers op dezelfde bouwplaats. Dit is toegestaan, maar vraagt om extra zorgvuldigheid.

De belangrijkste aandachtspunten:

  • Zorg voor strikte scheiding in aansturing: werknemers mogen niet de zzp’er aansturen of opdrachten geven.
  • Houd de taken en verantwoordelijkheden gescheiden in de praktijk én op papier.
  • Laat de zzp’er zoveel mogelijk met eigen gereedschap, vervoer en planning werken.
  • Houd rekening met de perceptie van controleurs.

Werk je met een gemengde ploeg? Dan is het aan te raden om vooraf het hele werkproces te toetsen op risico’s rond gezag en zelfstandigheid.

4. Vertrouwen op mondelinge afspraken

In Frankrijk is 'zeggen dat je iets afgesproken hebt' niet genoeg. Je moet het kunnen laten zien op papier. Heb je geen schriftelijk bewijs? Dan denkt de Franse inspectie al snel dat het om een gewone werknemer gaat. Zorg dus altijd voor een duidelijke en ondertekende opdrachtbevestiging of overeenkomst.

5. Geen dossieropbouw voor controle

Franse arbeidsinspecteurs vragen vaak ter plekke naar documenten. Houd een duidelijk zzp-dossier bij met bewijsstukken zoals KvK-uittreksel, A1, bewijs van andere opdrachten, eigen gereedschap, etc.

Digitaal geregeld met Workadministration.com

ZZP onderaannemers check

Momenteel gaat dit nog handmatig met hulp onze (lokale)experten.

Dit is toekomstig een geautomatiseerde ZZP-check zie je in één oogopslag of jouw onderaannemer voldoet aan de Franse eisen.

Denk aan:

  • A1-verklaring
  • KvK-inschrijving
  • Geen SIPSI / Carte BTP nodig (als het echt een zelfstandige is)
  • En meer..

Alles centraal geregeld in één portaal. Geen losse Excelbestanden meer. Geen stress bij controles.

**Plan nu een vrijblijvende kennismaking via www.workadministration.com of bel 070 25 000 79. We laten je in 20 minuten zien hoe eenvoudig én goed voorbereid je grensoverschrijdend werk in Frankrijk kunt regelen. **

Over deze kennisbank

Dit artikel is onderdeel van onze kennisbank over grensoverschrijdend werken in de EU. Lees bijvoorbeeld ook:

  • Werken met zzp’ers in België: hoe zit het met Limosa en arbeidsrecht?
  • SIPSI-melding voor werknemers: hoe voorkom je fouten bij detachering?
  • A1-aanvragen en meldplicht uitgelegd voor bouwbedrijven
  • Wanneer heb je een fiscaal vertegenwoordiger nodig in Italië of Oostenrijk?